Secundair menu

U bent hier

Valeriaan

Valeriaan geeft z'n geheimen prijs.

Hoe het begon
Het is niet helemaal zeker of de Griekse en Romeinse artsen de huidige valeriaan hebben gekend. Wel erkenden ze de geneeskracht van de variant die zij “phu” noemden. Van een trendy naam gesproken... Biologen en wetenschappers beschreven de plant als verwarmend, menstruatiebevorderend en urinedrijvend. Pas in de late 17e eeuw wordt de kramopheffende werking genoemd door Italiaanse artsen en nog later pas, in de 20e eeuw is de volledige werking van valeriaan bekend geworden. Een stevig staaltje geschiedenis, zo blijkt.

Botanische eigenschappen
Valeriaan is een overblijvende plant van 80-150 cm hoog, met rechtopstaande stengels, tegenoverstaande veerdelige bladeren en witte tot roze bloemen in schermachtige bloeiwijzen. De bloempjes zijn klein, met buisvormige witte tot roze bloemkroon. Ze bloeien doorgaans van juni tot augustus. Gezien zijn omvang is valeriaan heel geschikt voor een plaats achteraan in borders of perken.
Valeriana officinalis kan je van de andere variëteiten onderscheiden door goed naar de stengels te kijken.
Die zijn bij echte valeriaan sterk gegroefd. Menig mensen vinden dat de plant naar katten stinkt, dieren waarop het blad een
onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft en die, als je geen maatregelen treft, de aanplant behoorlijk kunnen vernielen.
Om deze reden noemden tuiniers de plant ook wel kattenkruid.
Als sierplant vraagt valeriaan weinig zorg en aandacht.
Als je de plant om zijn geneeskrachtige eigenschappen kweekt, moet je de bloeiende toppen snoeien om de groei van de wortels te bevorderen.
Graaf de plant uit in de late herfst en knip de wortels af. Was ze en leg ze op een donkere plaats te drogen. De gedroogde wortels verwerk je door ze te raspen. Gebruik als smaakmaker in een frisse salade.  

Geneeskrachtige eigenschappen
Het is een niet giftige plant. Valeriaan werkt kalmerend, krampopheffend en maagzweerremmend. In de volksgeneeskunde: slapeloosheid, nerveuze spanningen, geestelijke overspanning, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, stress.

A.Vogel gebruikt valeriaan in de Dormeasan Nachtrust tabletten, de Dormeasan Nachtrust forte tabletten en in Passiflora complex forte (Rustgevend).

Op zoek naar meer tips voor een goede nachtrust?

artikel door

“De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om onze gezondheid te beschermen en te behouden” A.Vogel ontwikkelt en produceert natuurlijke middelen op basis van verse planten.
www.avogel.be

Website

Reageer via Facebook